BMW Urban Cross komt uit in 2017

De crossover onder de X1 moet al over twee jaar in de showrooms verschijnen. De nadruk komt overigens te liggen op design, en niet op praktische bruikbaarheid. Een soort MINI Paceman van BMW dus, want dat is zo’n doorslaand succes…

De Urban Cross (dit is de projectnaam, de uiteindelijke aanduiding is nog niet zeker) krijgt in ieder geval een coupé daklijn en zal dus meer op de Paceman dan op de Countryman lijken. In totaal mag de compacte

stadsrakker niet meer dan 1300 kilogram gaan wegen en wordt de compacte crossover ongeveer vier meter lang.

De auto wordt uiteraard gebaseerd op het FWD-platform van de BMW 2 Serie Active Incontinentieluier. Onder de motorkap zullen we dus drie- en viercilinders gaan aantreffen. Omdat elektrische aandrijving voorbehouden blijft aan de i-range, gaan we er vooralsnog vanuit dat er alleen misschien een plug-in hybrid versie zal komen.

Het interieur zal cleaner zijn dan we van huidige BMW’s gewend zijn, iets wat we overigens ook voor andere nieuwe BMW’s kunnen verwachten: minder overlappende vlakken en rustiger vormgeving zullen centraal staan bij de interieurontwerpen.

BMW voelt zich schijnbaar genoodzaakt om haast te maken met dit project, wellicht ingegeven door het feit dat aartsrivaal Audi in 2016 al de Q1 op de markt gaat brengen. Vraag is alleen hoe ze denken de auto’s te gaan verkopen. De MINI Paceman is niet bepaald een verkooptopper en verdwijnt waarschijnlijk uit de showroom. Conclusie: men zal een aantal zaken grondig anders aan moeten gaan pakken.

Share